Tinkimättömällä työllä haasteiden yli

Kun R-Sarkon perustettiin heinäkuussa 1989, elettiin Suomessa taloudellisesti nousukautta. Yrityksen ensimmäiset toimitilat löytyivät Hakunintieltä, johon sijoittui työskentelemään omistajakolmikon lisäksi kaksi työntekijää. Alussa ainoa asiakas oli Oras Oy, joka luotti entisten työntekijöidensä vankkaan ammattitaitoon.

– Oras lupautui tilaamaan meiltä ensin puolen vuoden tuotannon. Se oli tietyllä tapaa näytön paikka, jonka aikana me osoitimme pystyvämme toimittamaan sovitut tuotteet sovitussa ajassa, hallituksen jäsen Jari Salo muistelee.

Luvatusta pidettiin kiinni ja yhteistyö jatkui. Tämän jälkeen ensimmäisen vuoden aikana asiakkaiksi tulivat Electrolux, Hollming Oy sekä Abloy Oy. R-Sarkonin ja Abloyn kohtaaminen tapahtui alihankintamessuilla.

– Pienistä nämä asiat ovat kiinni. Rahaa ei ollut paljon, mutta päätimme käyttää ne messuihin. Sieltä Abloyn väki löysi meidän esittelypisteemme. He näkivät potentiaalia nuorissa innokkaissa yrittäjissä ja siinä, että me olimme ainoa yksityinen taho, jolla Suomessa oli kuuskarasorvi, hallituksen puheenjohtaja Timo Kääntee taustoittaa.

Yhteistyö Oraksen ja Abloyn kanssa on jatkunut nyt jo vuosikymmeniä, ja jatkuu edelleen. 

– Orakselle toimitamme tavaraa heidän tehtailleen Euroopan laajuisesti. Uskon vahvasti siihen, että palvelu, laatu ja kehitystyö ovat asioita, joille pitkä yhteistyö on perustunut, hallituksen jäsen Timo Hirvasnoro pohtii.


EU nosti samalle viivalle

Nykyisiin tiloihin Koillisväylälle R-Sarkon muutti vuonna 1991. Tuon ajan hyvät talousnäkymät synkkenivät kuitenkin 1990-luvun alussa lamaan.

– Lama nosti koko suomalaisen teollisuuden isojen kysymysten äärelle. Meidän onneksemme koitui kuitenkin Suomen liittyminen EU:hun, Kääntee kertoo.

Suomen EU-jäsenyys astui voimaan tammikuussa 1995. Hieman ennen tätä Suomi oli joutunut luopumaan messinkilastun monopolistaan.

– Se mahdollisti sen, että saimme kilpailuttaa lastun. Yhtäkkiä olimme samalla viivalla muiden Euroopan maiden teollisuuden kanssa ja pystyimme myymään messinkilastua markkinahintaan, Kääntee muistelee.

Kuten usein yritystoiminnassa, myös R-Sarkonin nousu lähti liikkeelle toiminnan laajentamisesta. Vuonna 1993 lähdettiin tuottamaan osia elektroniikkateollisuuteen.

– Se oli vauhdikasta aikaa aina vuoteen 2008 asti. Yhtenä vuonna ostimme pelkästään elektroniikkateollisuutta varten 12 uutta sorvia, jotta pystyimme vastaamaan kysyntään. Ne koneet olivat samalla satsaus tulevaisuuteen, sillä niillä on myöhemmin pystytty tekemään paljon muutakin, Salo sanoo.

Vuonna 2008 alkanut uusi lama toi omat haasteensa, joista kuitenkin noustiin muutamassa vuodessa lamaa edeltäneelle tasolle. Pitkäjänteisellä ajatuksella tehdyt investoinnit ovat olleet kautta aikain iso osa R-Sarkonin toimintaa.

– Jo alussa ostimme sellaisia koneita, joilla pystyy tekemään isoja määriä. Isot ratkaisut vaativat tervettä rohkeutta, sillä se on tapa mennä eteenpäin, Kääntee huomauttaa.

Arvostus ennen kaikkea työntekijöille

Vakaa toimija palkittiin Rauman Yrittäjien toimesta vuoden 2007 raumalaisena yrityksenä. Kriteereissä mainittiin muun muassa kasvunopeus, taloudellinen tilanne ja toiminta-ajatus sekä tuotekehittely. Jo tuolloin kaiken ytimessä oli osaava henkilöstö.

– Tämä valinta ei kuulunut yrittäjille, vaan yritykselle. Se oli kunnianosoitus ennen kaikkea koko organisaatiolle ja sen jokaiselle jäsenelle, Hirvasnoro sanoo.

Samana vuonna tehtiin yrityskauppa, kun R-Sarkon osti raumalaisen Automaattisorvaamo Hannu Laine Oy:n liiketoiminnan ja kaluston. Vuotta myöhemmin R-Sarkon osti myös Rautooling Oy:n toiminnan.

– Yrityskauppojen myötä me saimme muutaman sorvin ja lisää ammattitaitoa. Hankinnat toivat lisää kapasiteettia, jotka ovat edelleenkin käytössä, Salo kertoo.

Järjestäytymisen hetki

Tänä päivänä yli 30-vuotias R-Sarkon työllistää yli 70 ihmistä. Kun katsotaan koko verkostoa, on heitä lähemmäs 100 henkilöä. Liikevaihto rakentuu pääasiassa noin kymmenestä isoimmasta asiakkaasta.

Perustajakolmikko Timo Kääntee, Timo Hirvasnoro ja Jari Salo osallistuvat yrityksen toimintaan hallitustyöskentelyn kautta.

– Operatiivinen johto hoitaa yritystä hyvin. Hallituksen puheenjohtajan silmin katsottuna, olemme menossa niin tekniikan kuin tuottavuuden osalta hyvään suuntaan, Kääntee sanoo.

– Yritys on nyt hyvässä tilassa ja hyvissä käsissä. Me käymme kerran viikossa hallituksen ominaisuudessa kuuntelemassa mielenkiinnosta tiedot tuotannosta, Hirvasnoro jatkaa.

Perustajakolmikko näkee, että isot investoinnit ja hyvät työntekijät ovat vieneet yritystä eteenpäin isoin askelin.

– Huippuosaajat takaavat menestyksen. Kyllä maailmasta koneita löytyy, mutta ammattitaitoisten ja alalle motivoituneiden ihmisten löytäminen on isossa kuvassa oma haasteensa. Hyvät työntekijät ovat sellaisia, että työnantajan tulee pitää heistä huolta. Meillä on kiinnitetty tähän aina tarkoin huomiota, Kääntee painottaa.


Toimitusjohtaja Sari Raittila 2021

Toimitusjohtaja Sari Raittila 2021

Perustajakolmikko Timo Kääntee, Timo Hirvasnoro ja Jari Salo osallistuvat yrityksen toimintaan hallitustyöskentelyn kautta.

Perustajakolmikko Timo Kääntee, Timo Hirvasnoro ja Jari Salo osallistuvat yrityksen toimintaan hallitustyöskentelyn kautta.

Edellinen
Edellinen

Vastaaminen lyijyttömän materiaalin koneistustarpeeseen

Seuraava
Seuraava

Osaaminen ja rohkeus menestyksen avaimet