Omilla vahvuuksilla yhteiseen tavoitteeseen

P5291243.jpeg

Jokaisen yrityksen menestys nojaa ennen kaikkea osaavaan ja motivoituneeseen henkilöstöön. Hyvä työnantaja myös arvostaa ammattilaisiaan. Eemeli Korhonen ja Toni Rosvall toteavat yhteen ääneen, että tämä toteutuu R-Sarkonilla.

– Meillä ovat kaikki aina toimistohenkilökunnasta tuotannon väkeen tavallaan samalla viivalla. Jokaista arvostetaan yhtä paljon ja täällä kaikki saavat tuoda esiin omat ideansa ja mielipiteensä, Rosvall kertoo.

R-Sarkonilla on panostettu osaavan henkilöstön löytämiseen muun muassa oppisopimuskoulutuksilla. Työntekijöille on järjestetty myös mahdollisuus suorittaa koneistajamestarin tutkinto.

– Kaikki pelaavat yhteiseen hyvään, eli jokainen jakaa osaamistaan toisille. Meillä on kaikilla omat vahvuutemme, mutta sama yhteinen tavoite, johon yhdessä tähdätään, Korhonen painottaa.

Viihtyvyys rakentuu monesta asiasta. Siinä missä Rosvall on koneistajauransa alkutaipaleella, on Korhosella jo pitkä 18 vuoden ura R-Sarkonin palveluksessa.

– Työnantajamme on erittäin rehti ja tasa-arvoinen. Omistajat ovat tiiviisti mukana päivittäisessä työskentelyssä ja jakavat mielellään osaamistaan. Tämä työ tarjoaa hyvällä tavalla erilaisia haasteita, Korhonen sanoo.

Rosvall nostaa esiin myös molemminpuolisen joustavuuden ja luottamuksen.

– Työnantajan kanssa saa sovittua hyvin esimerkiksi työajat, jos on jotain akuuttia menoa. Se takaa sen, että myös työntekijä pystyy joustamaan silloin kuin työnantaja sitä tarvitsee.

Työnantaja kannustaa kehittymään

Asettajana ja noin kymmenen hengen tiimin vetäjänä työskentelevä Korhonen on kasvanut R-Sarkonilla nuoresta pojasta aikuiseksi mieheksi ja alansa ammattilaiseksi. Hänen uransa alkoi vuonna 2003 työharjoittelulla.

– Harjoittelun jälkeen kävin armeijan, jonka jälkeen sain täältä vakituisen työpaikan. Minulla oli pohjalla ammattikoulun opinnot, joita olen täydentänyt opiskelemalla koneistajamestariksi. Parhaillaan opiskelen konetekniikan insinööriksi, Korhonen kertoo.

Ennen työharjoitteluaikaa R-Sarkonilla, hänellä oli kokemusta alan harjoittelusta raumalaisen Automaattisorvaamo Hannu Laine Oy:n palveluksessa, jonka liiketoiminnan R-Sarkon osti vuonna 2007.

– Se on melko hauska yhteensattuma. Onhan ala muuttunut vuosien varrella paljon. Kuten kaikilla, myös tällä alalla vaatimukset kasvavat koko ajan. Jatkuvasti pitää kehittyä ja se on mielestäni hyvä asia.

Korhonen sanookin jatkuvan kehitystyön olevan hänen ammattinsa suola. R-Sarkon kannustaa työntekijöitään kehittämään itseään opiskelulla.

– Koneistajamestarikoulutuksesta jäi sellainen kipinä, että haluan kouluttaa itseäni vielä enemmän. Keskustelin Mikko Raittilan ja Petri Paavolan kanssa ja päädyimme yhdessä siihen tulokseen, että voisin kouluttautua insinööriksi. Ja sillä tiellä nyt ollaan, Korhonen sanoo.

– Meillä on myös kehityspalavereita, joiden avulla tuotantoa pyritään viemään eteenpäin. Tykkään siitä, että pääsen itse vaikuttamaan oman työni tehostamiseen, tuottavuuteen ja laatuun.

Esittävät taiteet vaihtuivat koneistukseen

Koneenhoitajaharjoittelijana toimivan Rosvallin tie R-Sarkonin palvelukseen on hyvin erilainen. Hän aloitti työskentelyn Koillisväylällä vuoden 2019 alussa.

– Vaihdoin aivan täysin alaa. Työhistoriani pitää sisällään muun muassa teatteria sekä jongleerausta ja sen opetustyötä.  Se työ vaati paljon matkustelua ja kun sain siitä tarpeekseni, hakeuduin ensin töihin elintarviketeollisuuteen, Rosvall kertoo.

Raumalainen Rosvall teki töiden perässä pitkän kierroksen ennen kuin oli aika palata kotikaupunkiin. 16 vuoden matkaan mahtui esittävän taiteen töitä Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä.

– Tyttäreni oli pieni ja asuimme Vantaalle, kun aloin pohtia, että olisi mukava palata kotikaupunkiin ja perheen luokse. Halusin hänet sijainnillisesti vakaaseen ympäristöön ja aloin katsella internetistä eri aloja, joihin voisin hakeutua.

Hän huomasi, että koneistajille oli runsaasti kysyntää. Rosvall haki ja sai opiskelupaikan Raumalta SAMKista.

– Koneistajan perustutkintohan kestää normaalisti kaksi vuotta, mutta suoritin sen vuodessa. Kävin koulun loppuun tekemällä kuukauden työharjoittelujakson R-Sarkonilla, jonka jälkeen kävin koululla tekemässä kaikki viimeiset näyttötyöt.

Hänelle monet asiat ovat siis uusia, mutta hyvä työyhteisö tukee sen jokaista jäsentä.

– Apua ja opastusta saa aina kun sitä tarvitsee. Olen huomannut, että kokeneemmillekin tulee toisinaan vastaan uusia asioita, joihin jollain toisella ihmisellä on jo osaaminen. Jakamalla tietoa kehitämme toisiamme ja sitä kautta koko yrityksen toimintaa.

Sekä Rosvall että Korhonen voivat molemmat suositella metallialaa kaikille siitä kiinnostuneille.

– Rohkeasti vain kokeilemaan uutta. Ilman isompia ennakkoluuloja kun lähtee liikkeelle, niin osaa katsoa asioita avoimin silmin, miehet painottavat.

Edellinen
Edellinen

Katseet on käännetty tulevaisuuteen

Seuraava
Seuraava

Luotettavuus yksi suurimmista arvoista